Julmarknad i Prag

Julmarknad – en tradition

Jag vet inte om jag kan kalla det för tradition men för andra året i rad har vi varit iväg på en weekend i början av december. Förra året (2014) var vi till Heidelberg och i år till Prag. Jag har döpt inläggen till julmarknad i Heidelberg resp julmarknad i Prag men egentligen är inte huvudfokus julmarknaderna utan mer att bara komma bort från vardagen och uppleva något nytt. Att det just har blivit i december har iofs med marknaderna att göra då det är en härlig julstämning i städerna just då.

Fix och trix

Vi anlände till Prag med flyg den 3/12 på eftermiddagen. En trevlig chaufför väntade på oss utanför ankomsthallen och körde oss direkt till hotellet. Jag hade förbokat en transfer via nätet och det var verkligen bekvämt att bara bli upplockad.

Vanligtvis brukar vi boka flyg och hotell via olika sajter på nätet men den här gången bokade jag via Apollo och deras weekendresor. Jag jämförde en del priser innan jag bokade och insåg att det skulle gå på ungefär samma pris att söka och boka själv, som att boka genom en researrangör. Flygbolaget blev Czech Airlines och hotellet vi bodde på hette President.

Hotellet

Vi bodde på President hotell, ett 5-stjärnigt hotell med perfekt avstånd till alla sevärdheter och utflyktsmål. Vi bodde i ett ”superior room” som vette ut mot Vltavafloden, vi kunde se Pragborgen till vänster om oss, uppe på höjden, vilken var väldigt vackert under dygnets alla timmar. Rummet var rent, rymligt och med ett härligt badrum. Det enda jag saknade var att kunna göra kaffe på rummet men det gick att leva utan. Wifi fanns, vilket är en viktig förutsättning för boendet 😉

Från hotellet tog det oss ca 4-5 min att promenera till gamla stadens torg, kanske 5-10 min att promenera till Borgområdet (beroende på vilken väg vi valde), och samma sak till Karlsbron. Hotellet ligger i området Josefov (de judiska kvarteren).

Fyra områden

Vi hann utforska fyra områden av Prag; Borgområdet, Lillsidan, Gamla staden och de judiska kvarteren. Såklart hann vi inte se allt men en hel del tycker jag ändå att vi hann se och uppleva. Vi är inga stora museibesökare, konsertbesökare eller kyrkobesökare utan vi är flanörer som vill uppleva stadens atmosfär. Jag har alltså inga tips på stora utställningar och liknande utan kan ”bara” visa upp hur vacker staden är samt ge tips på var du hittar den goda maten och var du bör ta dina pauser.

För att det skall bli enkelt att följa så kommer jag ta upp varje område för sig.

Borgområdet

Av namnet att döma så kan vi förstå att det är här den stora vackra Pragborgen ligger, vi promenerade upp till området vid två tillfällen och via två olika vägar. Mitt emot vårt hotell, på andra sidan floden låg Letná Park, vilket är en stor park uppe på Letná hill. Väl uppe på toppen får man en fantastisk utsikt över staden och det går att promenera hela vägen bort till borgen. I Letná park stod tidigare ett stort monument av Joseph Stalin men detta förstördes 1962 och ersattes 1991 av The Metronome. Från The Metronome går ledningar där det hänger skor, jag har fundera mycket över innebörden av skorna och har nu via Instagram fått svar på min fundering. Såhär skriver praguetoday ”One of the verisons: when a skater has learned a new trick on a skateboard, he throws on this wire a pair of his shoes as a symbol of a new skill.”

SAM_7386

Om du är skatare så kasta upp dina skor på ledningen när du har lärt dig nya skills.

Från The monument promenerade vi förbi Hanavský Pavilion vidare till Chotkovy Sady (Chotek gardens), förbi The Royal Summerhouse och sedan vidare längs med den stora gatan Mariánské hradby för att sedan vara framme vid borgen. Vid porten möttes vi först av en mindre julmarknad så det var absolut läge för lite varmt vin.

SAM_7420Borgområdet är stort och fyllt med turister men där är vackert, den stora ”Saint Vitus Cathedral” är enorm och på det öppna torget runtomkring rör sig turister i lugnt mak. Precis bakom Katedralen vid porten ner mot Lillsidan och Gamla staden ligger ett mindre torg där en julmarknad pågår för fullt. Vi passerar detta och promenerar sedan vidare ner för de många trapporna som på kartan heter; ”Old Castle Stairs”. Väl nere kommer man ut i en ganska livlig stadsmiljö med mycket trafik men det går snabbt att vika av och ta sig in i de lugnare delarna igen. Eftersom vår dag var långt ifrån slut tog vi oss vidare mot Karlsbron.

Som jag nämnde tidigare finns det fler vägar att ta sig till borgområdet på; kommer man t.ex. från den gamla staden och tar sig över Karlsbron mot Lillsidan (Lesser Town) så kan man via små gränder ta sig upp till Borgen, även här finns många trappor att erövra. Jag rekommenderar er att gå hela vägen upp till Loretánské square (Loreta square), där hittar ni det enorma Cerninpalatset och Loreta som är en vacker byggnad med barockfasad. Intill Loreta hittar ni vägen till Novy Svet, ett vackert och oförstört område vilket tidigare var det fattigaste området kring borgen. Här är mycket lugnt och knappt några turister alls.

SAM_7618

Novy Svet

Promenerar ni längs med Novy Svet och utmed Kanovnika så kommer ni fram till Hradcanske square och där har ni ytterligare en ingång till slottet. Eftersom vi redan hade varit inne på borgområdet valde vi att passera ingången och istället njuta av utsikten, härifrån ser man vackra hustak, floden, Lillsidan, Karlsbron och mycket mer.

SAM_7628

För att komma tillbaka ner till Karlsbron följer ni bara trapporna som försvinner ner i gränderna. På vägen ner fick vi plötsligt syn på en medeltida taverna/pub, Krcmabrabant, där vi klev in i mörkret. Det var som att kliva tillbaka flera hundra år i tiden, levande ljus, lerkrus, mörkt och dunkelt, sneda väggar och golv. Stället rekommenderas varmt. För att hitta dit följer ni först Castle stairs och precis nedanför trappavsatsen kommer ni ut på Thunovská och där ligger puben.

SAM_7670

Den medeltida puben, Krcmabrabant, ser inte mycket ut för världen från utsidan men är en upplevelse inifrån.

Lillsidan

Från Gamla staden och över Karlsbron kommer ni till Lillsidan. Vägen som tar vid när man gått över bron heter Mostecka och denna leder dig upp till Borgområdet vilket jag redan har skrivit om. Istället för att följa Mostecka så vik av åt vänster ner på Lazenska, då kommer du till ett annat mysigt område av staden som du kan strosa igenom för att sedan ta dig vidare upp på Petrinkullen.

För att komma upp på toppen av Petrinkullen krävs en hel del kraft i benen och lite flås, det är en brant väg upp genom Petrinparkerna men det är väl värt besväret. Trots tiden på året, då inte mycket är i blom, var området grönt och vackert, parkerna löper parallellt med slottet och ger en mycket vacker vy av borgområdet. Väl uppe och om du har kraft kvar i benen så kan du ta dig vidare upp, i ”Petrin Look-out Tower”, en kopia av Eiffeltornet men ”endast” 60 meter högt och 299 trappsteg.

SAM_7525

Petrinkullen med sitt utkikstorn

För den som vill spara på krafterna och orka ta sig upp i tornet finns en bergsbana att välja, istället för att promenera, vi såg också en hel del personer på Segway vilket överlag var ett transportmedel i staden för turisterna.

Ett mysigt ställe att stanna till på, antingen för att ladda inför ”bergsklättringen”, eller för att vila ut efteråt, är restaurang Konirna. De har en stor uteservering som, i december vid lunchtid, nås av solens strålar i vackert väder. Vi stannade till här två gånger under vår vistelse i Prag.

SAM_7604

”Cabbage soup – with sweet paprika and an assortment of Davel smoked meat, served in freshly warmed bread” (från menyn, Konirna restaurant).

SAM_7509

En riktigt god mörk öl – Krušovice černé 10° – för 35 tjeckiska kronor.

Ett annat lunchstop kan vara att äta på torget på Kampa ön, ön med sitt lilla torg ligger precis i början av Karlsbron (från Lillsidan sett). Man kan ta trapporna ner från Karlsbron eller gå nedervägen från Lillsidan och väl där möts man av mat i mängder; olika sorters korv, stekta champinjoner, stekta grönsaker, fläskkarré och en massa annat gott.

DSC_1987

Vi gick många vändor fram och tillbaka över Karlsbron då denna förbinder Lillsidan och Borgområdet med den Gamla staden. Man bör se bron i tidig morgontimma, under rusningstid, i eftermiddagssol, i skymningen och sedan på kvällen. Den bör även betraktas från håll, från höger, från vänster, nerifrån floden, uppifrån kullarna, på plats och ja, från alla håll och kanter helt enkelt. Den är mycket vacker!

DSC_1983

Gamla staden

DSC_1925

Den vackra ljusklädda granen med Tynkyrkan i bakgrunden

I Gamla staden ligger Old Town Square med den, vid här årstiden, stora julmarknaden. En magnifik julgran står på torget med fantastiskt ljussättning. Människor umgås, äter och besöker de olika små marknadsstånden. Här kan du bl.a. hitta konfektyr, bakverk, drycker och hantverk.

När det närmar sig heltimme samlas många turister framför det Astronomiska uret, på rådhusets södra vägg, som härstammar från 1400-talet. Så snart de har beskådat urets skådespel, de fyra figurernas rörelse, så skingras skaran igen och folk sprids ut på gator och torg.

DSC_1918

I Den Gamla Staden finns många gränder, restauranger och affärer, det är inte dyrt att äta i Prag men tar ni er en bit bort från Gamla Stadens torg så blir det ännu billigare. Vi hade två favoriter i området; Legendy och U Tri ruzi, dessa restauranger besökte vi vid två tillfällen vardera.

DSC_1927

En mycket god ”Smoked pork knuckle served with horseradish mustard and braised sauerkraut” på restaurang U Tri ruzi.

Judiska kvarteren – Josefov

Vårt hotell låg i de Judiska kvarteren och för att komma till och från Gamla staden promenerade vi flera gånger varje dag längs med den breda boulevarden Parizska Street med dess alla exklusiva butiker.

Vi besökte inte det judiska museet men däremot gick vi runt i området och tittade.

SAM_7581

De judiska kvarteren

SAM_7584

Den judiska kyrkogården

Sammanfattning

Jag är oerhört nöjd med vår weekend i Prag och jag kommer säkerligen att besöka staden igen vid ett senare tillfälle och kanske vid en annan årstid. Jag har funderat lite över vad som var flippar och floppar men kan bara konstatera att hela resan var en flipp!

Om du undrar över något eller ”bara” vill skriva en kommentar, så är du hjärtligt välkommen.