Julmarknad i Heidelberg

Heidelberg ligger i den tyska delstaten Baden-Württemberg, floden Neckars rinner genom staden och bergsområdet Odenwald omgärdar den vackert. På berget Königstuhl vilket betyder konungens stol, ligger det vackra slottet som kan ses nerifrån staden.

SAM_0748 SAM_0751

Staden är känd som en av Tysklands mest romantiska städer eller t.o.m som en av Tysklands vackraste städer och jag kan faktiskt hålla med.

Jag besökte Heidelberg över en weekend i December (5 – 8/12 – 14) då Tysklands alla julmarknader är i full gång. Första anblicken av Heidelberg, när vi kom ut från centralstationen, var att staden inte såg så vacker ut vilket visade sig vara en felbedömning. Gamla stan är jättemysig med sina gränder och det gamla slottet på höjden. Fullt med folk som flanerar omkring på gator och torg samt besöker julmarknaderna.

SAM_0685Vi tog flyget från Arlanda till Frankfurt, därifrån tog vi sedan ett tåg till Heidelberg. Vi bodde på Hotel Crowne Plaza Heidelberg City Centre vilket ligger på behändigt avstånd från både stationen och gamla stan, det blev en lagom promenad varje dag. Vi tyckte även om att börja dagen på gåbandet och avsluta i poolen. Fin frukostbuffé men ganska fullt med folk, ibland ont om platser vilket bildade kö – men vad gör väl det när det är semester.

Nedan kommer nu bilder och text på sådant som jag uppskattade väldigt mycket.

Marknaderna
På stadens alla små torg är det fullt med små bodar där det säljs hantverk, mat, kryddor och mycket annat.

SAM_0564

SAM_0436SAM_0614SAM_0700

Restauranger och andra matställen 
Det är svårt att gå hungrig i Heidelberg, det finns alltid något gott att stoppa i sig, antingen om du vill gå in i värmen på en restaurang eller om du nöjer dig med en bit mat på stående fot. På alla marknadsplatser finns det gott om grillat kött och olika slags korv. En av mina favoriter är currywurst.

IMG_6001

Om du gillar ordentliga portioner med tysk bratwurst, sauerkraut och fläskkött så har du kommit till rätt ställe. Schweinshaxe (fläsklägg) med potatismos och surkål blev vår absoluta favorit. Favoriten bland restauranger blev restaurang Perkeo med jättetrevlig personal och fantastiskt god mat och dryck.

IMG_5927 IMG_6080IMG_6078

Andra ställen värda ett besök är restaurang Die Palmbräu Gasse och bryggeriet Scheffels Kulturbrauerei.

Slottet
Uppe på berget Königstuhl ståtar det vackra slottet Schloss Heidelberg, som är väl värt ett besök. Man kan ta sig dit till fots eller med en bergbana. Vi promenerade och det var bra träning för benen 🙂 Väl uppe så har du en fantastisk utsikt över Heidelberg, så glöm inte kameran.

Vill man ta sig in på slottet så måste man betala en entré på ca 6 euro, men det går även bra att promenera runt på slottets ägor och besöka alla marknadsstånden, som finns även där. För mer exakta priser och annan info klicka vidare här!

SAM_0514

IMG_5964IMG_6009 SAM_0535 SAM_0511SAM_0507 SAM_0497 SAM_0495 SAM_0485

Gränderna 
Ta dig tid att vika av från det värsta turiststråket och du hittar små mysiga gränder.

IMG_6070

Floden Neckar
Inte långt från gågatan ligger floden Neckar med sina vackra broar.

SAM_0645 SAM_0665 SAM_0752 SAM_0753

 

 

 

1 thought on “Julmarknad i Heidelberg

  1. Ping: Weekend bokad | Reslusta – resor och drömmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s